Kokonaisen juttusarja palaa koronatauolta! Juhlistamme Helene Schjerfbeckin 158-vuotissyntymäpäivää Mari Vilukselan tekstillä "Esikuvia".
Helene-konsertti 7.8. klo 13 Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa
"Olen tuijottanut näyttelyissä Anita Reen, Ellen Thesleffin, Tove Janssonin ja Helene Schjerfbeckin omakuvia. Olen lukenut naissäveltäjien elämäkertoja ja historian naiskirjailijoiden teoksia, päiväkirjoja ja kirjeitä. Olen huomannut olevani erittäin kiinnostunut näiden naisten elämästä.
Olen myös huomannut usein etsiväni heidän elämästään jonkinlaisia ohjenuoria. Mihin tahansa toiseen aikaan maailmanhistoriassa on ollut vaikeampaa olla taiteilija ja nainen kuin nyt, ja siksi luulen noiden naisten elämäntarinoiden kiinnostavan. Miten he pystyivät siihen? Miten he uskalsivat, miten he järjestivät asiansa taloudellisesti, miten he sovittivat taitelijan ja vaimon roolit yhteen? Kun joskus tuntuu, ettei mistään tule mitään ja olisinpa opiskellut johonkin toiseen ammattiin, on inspiroivaa katsoa menneiden aikojen taiteilijanaisten elämää. Sillä esikuvissa on tietenkin lopulta kysymys itsestä. Siitä, mitä voimme heiltä oppia.
Naiset, seksuaalivähemmistöt ja ei-valkoiset ovat vuosisatojen aikana oppineet samastumaan valkoisen heteromiehen kokemukseen maailmasta ja löytämään heidän joukostaan esikuvansa. Esikuvakuvasto on kaivannut ja kaipaa edelleenkin laajentamista. Naiset alkavat vähitellen päästä näkyviin, mutta rotu- ja seksuaalivähemmistöjen tilanne on vielä toinen. Miten inspiroivia esikuvia saatammekaan löytää, jos katsomme entistä rohkeammin kuvaston ulkopuolelle!
Nyt on meneillään jonkinlainen historian suurnaisten esiinmarssi, kun erilaiset taide- ja tiedeinstituutiot tuovat esille unohdettuja naispuolisia tekijöitä. Residenssisäveltäjämme Cecilia Damström ennakoi tätä jo aloittaessaan historiallisiin naisiin perustuvan kvintettotrilogiansa vuonna 2017. Tänä kesänä Kokonaisessa kuullaan trilogian päätöksenä Helene Schjerfbeckin inspiroima teos. Festivaalin ansiosta olen saanut tutustua paremmin myös muun muassa Minna Canthin ja Sapfon teksteihin ja renessanssiajan benediktiininunnien Caterina Assandran ja Bianca Maria Medan musiikkiin. Kun alkaa etsiä, esikuvanaisia löytää joka puolelta. Tämän havainnon on tehnyt myös Mia Kankimäki kirjassaan ”Naiset joita ajattelen öisin”, jossa hän esittelee historian unohtuneita taiteilija- ja seikkailijanaisia ja etsii heiltä elämänohjeita.
Totuus kuitenkin on, että harva kaikista näistä historian henkilöistä varmaankaan tuntisi olevansa erityisen esikuvallinen. Harva heistä tuntisi ratkaisseensa elämän arvoitusta tai taiteilijuuden dilemmoja. Se jokaisen on tehtävä itse, mutta ehkä Helene, Tove ja muut voivat olla mukanamme sillä matkalla.”
Mari Viluksela Kokonaisen taiteellinen ja tuotannollinen tiimi
Kuva: Tove Jansson: Omakuva tussilla 1970 (tovejansson.com)
Comments