TAPAHTUMAT

KESÄ 2021

KOKONAINEN FESTIVAALI 2021

25.7. klo 12 @ Ida Aalberg -museo, Leppäkoski

“Etätyö”

 

“Liikutuksella minä aina olen astunut lapsuuskotini kynnyksen yli. Lapsuuskodissahan ihmisen molemmat maailmat kohtaavat toisensa: se todellisuuden maailma, missä hän paraikaa elää, ja se unelmien maailma, jota hän lapsena kantoi sielussaan.”

    -Ida Aalberg

Jo kuudennen kerran järjestettävä Kokonainen festivaali tuo jälleen kulttuurielämyksiä tapahtumanjanoisille konserttikävijöille elokuussa. Vuoden 2021 konsertit sisältävät suuria tunteita, ennenkuulumattomia kantaesityksiä ja modernia tangoa.

 

Varaslähtö festivaaliin otetaan heinäkuun puolella, kun Etätyö-konsertti kajahtaa ilmoille Leppäkosken Ida Aalberg -museossa 25.7. klo 12. 

Inspiraationainen, näyttelijä Ida Aalberg eli lapsuutensa Leppäkoskella pienessä punaisessa radanvartijan mökissä, joka nyt tunnetaan Ida Aalberg -museona.

Nämä teokset ovat valmistuneet etätyönä, kuten usein matkustelevan muusikon työssä, josta yleisö näkee vain valmiin “tuotteen”.

 

Ohjelma:

Grazyna Bacewicz: Polish caprice

Anna Clyne: Rest these hands

Grazyna Krzanowska: 4 kapriisia sooloviululle

Dolores White: Blues dialogues, osa III Fast and funky

Jessica Meyer: Delta Sunrise

Ursula Mamlok: From my garden

Imogen Holst: Sarja sooloalttoviululle

EsiintyjätLinda Suolahti, viulu ja Mari Viluksela, alttoviulu

 

Konserttiin ja museoon on vapaa pääsy sunnuntaina 25.7..

 

4.8. klo 19 @ Seuratalo, Tervakoski

Avajaiskonsertti

Keskiviikkona 4.8. festivaalin avajaiskonsertissa kuullaan ikimuistoinen kantaesitys tamperelaissyntyisen kapellimestari-säveltäjä-viulistin Elisar Riddelinin uudesta kappaleesta, joka juhlistaa janakkalalaisen seppä Juhani Suolahden 75-vuotista syntymäpäivää yhdistämällä konevasaran klassisiin soittimiin.

Esiintyjät: Linda Suolahti ja Tuulia Hero, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, Beata Antikainen, sello, Ville Syrjäläinen, lyömäsoittimet

Liput 20 euroa

 

6.8. klo 19 @ Seuratalo, Tervakoski

“Kriisi”

Piia Komsin levynjulkaisukonsertti

Tähtisopraano Piia Komsi laulaa (ja soittaa) Kriisi-konsertissa teoksia juuri julkaistulta soololevyltään Heinz-Juhani Hoffmannin sävellyksistä. Konsertissa kuullaan myös muita ennenkuulumattomia kappaleita, kuten suomalaisen Ann-Elise Hannikaisen säveltämä Zafra viululle ja pianolle sekä puolalaisen Grazyna Bacewiczin Pianokvintetto nro 2.

“Kriisi” viittaa vaikeisiin ja synkkiin aikoihin, jotka luovat varjoja ihmisten mieliin ja siten horjuttavat tunne-elämän tasapainoa. Haemme kriisissä turvaa mm. kodista ja perheestä.

Kriisi on myös usein jonkin uuden ja paremman alku. Miten taide on läsnä kriisissä ja mikä sen rooli on ihmiskunnan henkisen hyvinvoinnin edistäjänä? Mitä tarvitsee toivosta nouseva luova toiminta?

 

Esiintyjät: Piia Komsi, sopraano, Tiina Karakorpi, piano, Linda Suolahti ja Elisar Riddelin, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, Beata Antikainen, sello

Liput 25/15

Ohjelma:

Heinz-Juhani Hoffmann (1973-): Kesä on mennyt (runo: Arseni Tarkovsky)

Piia Komsi, sopraano

 

Ann-Elise Hannikainen (1946-2012): Zafra (kantaesitys)

Linda Suolahti, viulu

Tiina Karakorpi, piano

 

Grażyna Bacewicz (1909-1969): Pianokvintetto no 2 (Suomen ensiesitys)

I Moderato

II Larghetto

III Allegro giocoso

 

Tiina Karakorpi, piano, Linda Suolahti ja Elisar Riddelin, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, Beata Antikainen, sello

 

---

 

Heinz-Juhani Hoffmann (1973-):

Mikset käytä vaatteitasi (runo: Paavo Haavikko)

Minä olen ajatellut paljon ihmisen mahdollisuuksia (runo: Hannu Salama)

Warum trägst du nicht deine Kleider (runo: Paavo Haavikko / Peter Hein)

Minä en tahdo rakastaa sinua suotta (runo: Iwa No Hime)

Ensin on suru elettävä (runo: Paavo Haavikko)

Kaksi muistijälkeä: 

I Mä näin kun mies löi toista 

II Isän kuolema

Der Sommer ist vorbei (runo: Arseni Tarkovsky)

Piia Komsi, sopraano

 

Maleena Linjama (1992-): Hämärässä (runo: Saima Harmaja)

Piia Komsi, sopraano

Tiina Karakorpi, piano


7.8. klo 18 @ Voiman talo, Leppäkoski

“Murtaudu kehän ulkopuolelle”

 

Lauantai-iltana 7.8. klo 18 Kokonainen yhdistää musiikin Janakkalan sloganiin "Murtaudu kehän ulkopuolelle" musisoiden Leppäkosken kylällä, Voiman talolla. Kyläyhteisöjen toiminta on tärkeää, laajaa ja merkityksellistä - sen kunniaksi Leppäkosken Woiman naisjaosto ja Kokonainen ry tarjoavat pullakahvit konserttilipun ostaneille!

Koronavuoden aikana kodeissa on kaivattu lisää tilaa ja helpompia ulkoilumahdollisuuksia. Muuttoliike maaseudun romanttiseen rauhaan on alkanut.

Esiintyjät:Ville Komppa (klarinetti), Linda Suolahti ja Elisar Riddelin (viulu), Mari Viluksela (alttoviulu), Beata Antikainen (sello)

Liput 20/10

 

Ohjelma:

Samuel Coleridge-Taylor:

Klarinettikvintetto fis-molli, Op. 10

Viisi fantasiakappaletta jousikvartetille Op. 5

 

Konserttia tukee Kansan Sivistysrahasto.


8.8. klo 15 @ Seuratalo, Tervakoski

Henrik Sandås Quintetin levynjulkaisukonsertti

Päätöskonsertissa sunnuntaina 8.8. nautimme kiihkeän, modernin tangoyhtye Henrik Sandås Quintetin tulisista Piazzolla-tulkinnoista. Viiden vahvan ja persoonallisen muusikon muodostama kvintetti julkaisee myös ensimmäisen levynsä konsertin yhteydessä.
Yhtyeessä soittavat bandoneonvirtuoosi Henrik Sandås, villistä ja vahvasta soitostaan tunnettu pianisti Matleena Nyman, koskettavien melodioiden viuluvaltias Linda Suolahti, Helsingin kaupunginorkesterin svengaavin basisti Eero Ignatius sekä nuori kitarataituri Otto Porkkala.

Ohjelmassa mm. Astor Piazzolla, Helen Grime, Outi Tarkiainen.

 

HENRIK SANDÅS QUINTET

Linda Suolahti, viulu

Eero Ignatius, kontrabasso

Henrik Sandås, bandoneon

Matleena Nyman, piano

Otto Porkkala, sähkökitara

Liput 20/10

Alennusryhmät: Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet ja kaikki alle 30-vuotiaat sekä Kokonainen ry:n kannatusjäsenet. 

Alle 12-vuotiaat lapset maksavien vanhempien kanssa ilmaiseksi

Festivaalia tukee Taiteen edistämiskeskus

Osta liput täältä

Seuraamme aktiivisesti koronavirustilannetta ja rajoituksia. Informoimme yleisöämme kaikissa kanavissamme, mikäli joudumme tekemään erikoisjärjestelyjä tai peruuttamaan tapahtumiamme.

SYKSY 2021

CAISA CLASSEQUAL

Perjantaina
17.9.

klo 16.00 suomeksi
klo 18.00 In English

YLEISÖ

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

Yleisö on koko perheen konsertti, joka juhlistaa monikielisyyttä vuosittaisen Satakielikuukauden yhtenä tapahtumana. Ohjelmassa on viihdyttävää sekä mukaansatempaavaa osallistavaa kuuntelua, tarkkailua ja tekemistä niin pienille kuin isoillekin musiikista kiinnostuneille.

 

Konsertin kesto on n.60 minuuttia ilman väliaikaa.

Esiintyjät:

Ernest Lawson, näyttelijä

Linda Suolahti ja N.N. viulu

Mari Viluksela, alttoviulu

Lukas Stasevskij, sello

Perjantaina

15.10.

klo 19.00

GALINA - NAINEN JA VASARA

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

Venäläinen Galina Ustvolskaja sävelsi harvoin esitettyä repertuaaria viululle ja pianolle 1950- ja 1960-luvuilla. Tälle pietarilaiselle vahvalle naiselle ominaista oli ilmeikäs, omaperäinen ja samalla karu sävellyskieli. “Musiikkini on koko elämäni”, sanoi Galina ja Intensiivisyys todella vangitsee kuulijan näissä teoksissa, jotka kuullaan Suomessa ensi kertaa. Viimeisen silauksen kokonaisuuteen tuo Suomen ainoan Corporeal Mime -mimiikan ammattilaisen Reetta Honkakosken koreografia.

Galina Ustvolskaja (1919-2006):​ Sonaatti viululle ja pianolle (1952)

Galina Ustvolskaja (1919-2006): ​Duo pianolle ja viululle (1964)

Esiintyjät:

Reetta Honkakoski, ohjaaja-miimikko

Duo Nero (Linda Suolahti, viulu ja Tiina Karakorpi, piano)

 

Perjantaina

19.11.

klo 19

LAURA HYNNINEN: UNIA VAI KAIKUJA

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

Poikkitaiteellisessa kattauksessa Laura Hynnisen kokeellista musiikkia harpulle, ihmisäänelle ja looppikoneelle sekä visuaalista taidetta. Hynnisen kanssa esiintyy viulisti Linda Suolahti.

 

”Yöllä asiat saavat surrealistisia vivahteita. Huolet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä,

menneisyyden salaisuudet luovat varjoja, uni ja valve sekoittuvat. Myös ideat ja oivallukset pulppuavat hillittömästi yöaikaan. Inspiraation vallatessa rauha karkaa ja levottomuus pakottaa liikkelle. ”Unia vai kaikuja” on yöllisten maisemien tutkielmia ja vaellusta sisäisessä metsässä.”

Esiintyjät:

Laura Hynninen, harppu ja laulu

Linda Suolahti, viulu

Perjantaina

10.12.2021

klo 19

HENRIK SANDÅS QUINTET

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

HSQ on viiden vahvan ja persoonallisen muusikon muodostama moderni tangokvintetti. Sielukasta tulkintaa, virtuositeettia, improvisaatiota ja armotonta svengiä yhdistelevä kokoonpano tarjoilee hurmaavan kattauksen uutta tangoa Astor Piazzollan jalanjäljissä. Yhtyeen ohjelmisto ulottuu Piazzollan musiikista mm. Kari Ikosen, Outi Tarkiaisen, Igor Stravinskin ja Kalevi Ahon sävellyksiin. HSQ tekee myös taiteellista yhteistyötä eri solistien ja säveltäjien kanssa, pyrkimyksenä luoda uusia, monipuolisia konserttikokonaisuuksia ja päivittää genreä 2000-luvulle.

”Minulla on unelma: että musiikkiani kuultaisi vielä vuonna 2020. Ja vuonna 3000 myös. Joskus olen siitä vakuuttunut, koska musiikkini on erilaista. Vuonna 1955 yksi tango kuoli ja toinen syntyi, ja yhtyeeni Octeto Buenos Aires lukee toisen syntymätodistuksessa.”  - Astor Piazzolla

Henrik Sandås Quintet:

Linda Suolahti, viulu

Eero Ignatius, kontrabasso

Henrik Sandås, bandoneon

Matleena Nyman, piano

Otto Porkkala, sähkökitara