TAPAHTUMAT

KOKONAINEN FESTIVAALI 2021

25.7. klo 12 @ Ida Aalberg -museo, Leppäkoski

“Etätyö”

 

“Liikutuksella minä aina olen astunut lapsuuskotini kynnyksen yli. Lapsuuskodissahan ihmisen molemmat maailmat kohtaavat toisensa: se todellisuuden maailma, missä hän paraikaa elää, ja se unelmien maailma, jota hän lapsena kantoi sielussaan.”

    -Ida Aalberg

 

Festivaalin inspiraationainen Ida Aalberg eli lapsuutensa pienessä punaisessa radanvartijan mökissä, joka nyt tunnetaan Ida Aalberg -museona.

Museon pieniin hämyisiin huoneisiin tuodaan Kokonaisen festivaalin taiteilijoiden toteuttamia lyhyehköjä sooloesityksiä. Nämä teokset ovat valmistuneet etätyönä, kuten usein matkustelevan muusikon työssä, josta yleisö näkee vain valmiin “tuotteen”.

 

Museokonserteissa kuullaan mm. Musequal Composer Competitionin helmikuussa 2021 voittaneen iranilaisen Rouzbeh Rafien sekä saksalaisten Jeanne Striederin ja Ursula Mamlokin teoksia. Muita mielenkiintoisia säveltäjänimiä ovat mm. vähemmistösäveltäjiin kuuluvat Errollyn Warren ja Dolores White.

 

Konserttiin on vapaa pääsy.

 

4.8. klo 19 @ Seuratalo, Tervakoski

Festivaalin yllätysetkot

 

Tule kuulemaan ja näkemään, mitä festivaalin taiteilijat ovat keksineet yllätysohjelmaan! Luvassa ikimuistoinen ilta.

Esiintymässä mm. Linda Suolahti (viulu), Mari Viluksela (alttoviulu) ja Anni Kallioniemi (sello).

 

5.8. klo 19 @ Seuratalo, Tervakoski

“Kriisi”

 

“Minnekä sitte väsyneinä ja särkyneinä menisimme, jollemme sinne, missä nuoruusunelmamme asuvat kulumattomassa lumouksessaan: syntymäseudulle. Nuoruusunelmissammehan elää paras ja puhtain osa sieluamme, itu kaikkeen siihen, mitä me myöhemmin olemme pyrkineet toteuttamaan - eikö se paikka, missä unelmat kerran unelmoitiin, olisi pyhä, eikö se alati tarjoaisi meille lepoa ja voimia, emmekö siellä, jos missään, voisi koota itseämme, puhdistua ja tulla kykeneviksi uusiin taisteluihin!”

    -Ida Aalberg

 

“Kriisi” viittaa vaikeisiin ja synkkiin aikoihin, jotka luovat varjoja ihmisten mieliin ja siten horjuttavat tunne-elämän tasapainoa. Haemme kriisissä turvaa mm. kodista ja perheestä.

Toisaalta kriisi on usein jonkin uuden ja paremman alku. Miten taide on läsnä kriisissä ja mikä sen rooli on ihmiskunnan henkisen hyvinvoinnin edistäjänä?

 

Esiintymässä mm. sopraano Piia Komsi

Ohjelmassa mm. Jessica Meyer: Space in Chains -laulusarja (Suomen ensiesitys) Samuel Coleridge-Taylor: Pianokvintetto sekä Rouzbeh Rafie: Jousikvartetto “and the rest is rust and stardust” (maailman kantaesitys)

 

6.8. klo 19 Seuratalo, Tervakoski

“Poikkeus”

 

Poikkeus kuvaa laajasti sekä koko yhteiskunnan tilaa korona-aikana että koko säveltävien naisten historiaa. Me olemme kärsineet poikkeustilasta nyt vuoden, mutta historiallisille naissäveltäjille poikkeuksellisuus oli pysyvä tila, kun he eivät nauttineet yhtäläisistä oikeuksista mieskollegojensa kanssa.

 

Ohjelmassa Suomen ensiesityksiä mm. Galina Ustvolskaja: Sonaatti viululle ja pianolle, Lucija Garuta: Lugsana, Grazyna Bacewicz: Pianokvintetto no 2 ja Ann-Elise Hannikainen: Zafra

 

Esiintymässä mm. Linda Suolahti (viulu), Tiina Karakorpi (piano), Elisar Riddelin (viulu) ja Mari Viluksela (alttoviulu).

 


7.8. klo 16 @ Woiman talo, Leppäkoski

“Murtaudu kehän ulkopuolelle I”

 

Kokonainen tarttuu Janakkalan sloganiin "Murtaudu kehän ulkopuolelle" tuomalla esiin janakkalalaisia kyliä ja kyläyhteisöjä painottaen niiden toiminnan tärkeyttä, laajuutta ja merkitystä. Kyläyhdistysten toiminnan keskiössä on yhteisöllisyyden lisääminen. Näemme tärkeänä nostaa konserttiemme kautta esiin kyliä ja sitä kautta vaikuttaa valtakunnalliseen keskusteluun ja näkemyksiin kyläyhteisöjen merkityksestä. Ensimmäinen konsertti on Leppäkoskella.

Koronavuoden aikana kodeissa on kaivattu lisää tilaa ja helpompia ulkoilumahdollisuuksia. Muuttoliike maaseudulle on alkanut.

Ohjelmassa mm. P.Tsaikovski: Muistoja Firenzestä, Jeanne Artemis Strieder: Literatura Oscura I,

Konserttia tukee Kansan Sivistysrahasto.

 


8.8. klo 16 @ Seuratalo, Tervakoski

“Ajelehtijat” Henrik Sandås Quintet

 

“Hyvä taide vaikuttaa kuten luonto: se tekee ihmisen iloiseksi, virkeäksi ja elämänhaluiseksi, se kohottaa ja elvyttää häntä ja antaa hänelle uutta uskallusta.”

-Ida Aalberg

 

“Ajelehtijat” kuvaa ihmisjoukkoa, joka on jatkuvassa liikkeessä. Ajelehtijoita on vaikea saada asettumaan yhteen maahan, paikkaan tai työhön. Korona-aika on kuitenkin rajoituksillaan sulkenut heidät kuvitteellisiin häkkeihin ja estänyt heitä toteuttamasta itseään padoten sisään suuren määrän vailla kohdetta olevaa luovuutta.

Viiden vahvan ja persoonallisen muusikon muodostama moderni tangokvintetti HSQ on luonnonvoiman lailla valtaava tunnekokemus, joka yhdistelee tango nuevoa ja modernia suomalaista taidemusiikkia. Säveltäjäniminä mm. Lotta Wennäkoski, Astor Piazzolla, Helen Grime, Riikka Talvitie.

 

HENRIK SANDÅS QUINTET

 

Linda Suolahti, viulu

Eero Ignatius, kontrabasso

Henrik Sandås, bandoneon

Matleena Nyman, piano

Otto Porkkala, sähkökitara


 

Festivaalia tukee Taiteen edistämiskeskus

CAISA CLASSEQUAL

Tapahtuma siirtyy 

Syksy 2021

GALINA - NAINEN JA VASARA

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

Venäläinen Galina Ustvolskaja sävelsi harvoin esitettyä repertuaaria viululle ja pianolle 1950- ja 1960-luvuilla. Tälle pietarilaiselle vahvalle naiselle ominaista oli ilmeikäs, omaperäinen ja samalla karu sävellyskieli. “Musiikkini on koko elämäni”, sanoi Galina ja Intensiivisyys todella vangitsee kuulijan näissä teoksissa, jotka kuullaan Suomessa ensi kertaa. Viimeisen silauksen kokonaisuuteen tuo Suomen ainoan Corporeal Mime -mimiikan ammattilaisen Reetta Honkakosken koreografia.

Galina Ustvolskaja (1919-2006):​ Sonaatti viululle ja pianolle (1952)

Galina Ustvolskaja (1919-2006): ​Duo pianolle ja viululle (1964)

Esiintyjät:

Reetta Honkakoski, ohjaaja-miimikko

Duo Nero (Linda Suolahti, viulu ja Tiina Karakorpi, piano)

 

Tapahtuma siirtyy 

Syksy 2021

LAURA HYNNINEN: UNIA VAI KAIKUJA

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

Poikkitaiteellisessa kattauksessa Laura Hynnisen kokeellista musiikkia harpulle, ihmisäänelle ja looppikoneelle sekä visuaalista taidetta. Hynnisen kanssa esiintyy viulisti Linda Suolahti.

 

”Yöllä asiat saavat surrealistisia vivahteita. Huolet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä,

menneisyyden salaisuudet luovat varjoja, uni ja valve sekoittuvat. Myös ideat ja oivallukset pulppuavat hillittömästi yöaikaan. Inspiraation vallatessa rauha karkaa ja levottomuus pakottaa liikkelle. ”Unia vai kaikuja” on yöllisten maisemien tutkielmia ja vaellusta sisäisessä metsässä.”

Esiintyjät:

Laura Hynninen, harppu ja laulu

Linda Suolahti, viulu

Perjantaina

14.5.2021

klo 19.00

 

HENRIK SANDÅS QUINTET

Kulttuurikeskus Caisa, Helsinki

HSQ on viiden vahvan ja persoonallisen muusikon muodostama moderni tangokvintetti. Sielukasta tulkintaa, virtuositeettia, improvisaatiota ja armotonta svengiä yhdistelevä kokoonpano tarjoilee hurmaavan kattauksen uutta tangoa Astor Piazzollan jalanjäljissä. Yhtyeen ohjelmisto ulottuu Piazzollan musiikista mm. Kari Ikosen, Outi Tarkiaisen, Igor Stravinskin ja Kalevi Ahon sävellyksiin. HSQ tekee myös taiteellista yhteistyötä eri solistien ja säveltäjien kanssa, pyrkimyksenä luoda uusia, monipuolisia konserttikokonaisuuksia ja päivittää genreä 2000-luvulle.

”Minulla on unelma: että musiikkiani kuultaisi vielä vuonna 2020. Ja vuonna 3000 myös. Joskus olen siitä vakuuttunut, koska musiikkini on erilaista. Vuonna 1955 yksi tango kuoli ja toinen syntyi, ja yhtyeeni Octeto Buenos Aires lukee toisen syntymätodistuksessa.”  - Astor Piazzolla

Henrik Sandås Quintet:

Linda Suolahti, viulu

Eero Ignatius, kontrabasso

Henrik Sandås, bandoneon

Matleena Nyman, piano

Otto Porkkala, sähkökitara