top of page

Matilda Seppälä

(*1993)

Matilda Seppälä

Mäntsälässä syntyneen Matilda Seppälän (s. 1993) musiikkiopinnot käynnistyivät 6-vuotiaana Porvoonseudun musiikkiopistossa. Seppälä aloitti sävellysopintonsa 2011 Tampereella opettajanaan Jouni Kaipainen. Sittemmin hän on opiskellut Berliinin Taideyliopistossa, Riiassa Latvian Musiikkiakatemiassa sekä valmistunut Sibelius-Akatemiasta Musiikin Maisteriksi. Mestarikursseilla häntä ovat opettaneet muun muassa Rebecca Saunders, Isabel Mundry, Brian Ferneyhough, Kaija Saariaho, Salvatore Sciarrino, Beat Furrer ja Jukka Tiensuu.
Seppälän musiikkia ovat esittäneet mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Joensuun kaupunginorkesteri, Ensemble Recherche, Uusinta Ensemble, Kaaos Ensemble, Quartetto Prometeo ja Matteo Cesari, Avanti!, Helsingin Kamarikuoro, TampereRaw, NYKY Ensemble, Tampering Ensemble, sinfoniaorkesteri FIAM ja Tapiola Sinfoniettan kamarimuusikot. Viimeisimpiä sävellystilauksia ovat muun muassa Tampere Filharmonian sekä Helsingin kamarikuoron ja FibOn tilaukset. Hänen orkesteri-, kuoro-, ja kamarimusiikkiteoksensa ovat menestyneet ”in modo di Lutoslawski”-, Peteris Vasks -, sekä Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailuissa. Seppälä kuitenkin lopetti tietoisesti kilpailemisen jo aivan alkuvaiheessa uraansa havaittuaan niiden vievän omaa työtään väärään suuntaan.
Viimeisimmissä teoksissaan Seppälä on leikitellyt muun muassa valjastamalla kehon biologisia prosesseja musiikilliseen käyttöön, tutkimalla yhteiskunnallisia ilmiöitä performatiivisin keinoin ja luomalla tilamaisia teoksia jossa lineaarisen musiikin sijaan esiintyjä ja kokija liikkuvat tilan tarjoamien rajojen sisällä. Monet Seppälän viimeisimmistä teoksista ovat voimakkaan performatiivisia ja yhdistelevät luontevasti ja uteliaasti musiikkia, äänitaidetta, esitystaidetta ja esimerkiksi spoken wordia. Eniten Seppälä nauttii sävellysprosessin alkuvaiheen ajatustyöstä, konseptien kehittelystä, improvisoinnista, työryhmissä työskentelystä ja inspiroivasta yhteydestä esiintyjätahoon. Vähiten häntä kiinnostaa kilpailullinen ilmapiiri, takakireys, hierarkiset työympäristöt, ankeat ja ahtaat taidekäsitykset sekä partituurin layoutin ja stemmojen tekeminen. Tulevina vuosina Seppälä työskentelee muun muassa kokeellisen tekstipartituuriprojektin parissa Koneen säätiön rahoituksella.

Teksti: Matilda Seppälä

bottom of page