top of page

Lotta Wennäkoski

(*1970)

Lotta Wennäkoski

Lotta Wennäkoski (s. 1970 Helsingissä) on opiskellut musiikinteoriaa ja sävellystä Sibelius-Akatemiassa ja Haagin Kuninkaallisessa konservatoriossa. Hänen opettajinaan ovat olleet Eero Hämeenniemi, Kaija Saariaho, Paavo Heininen sekä Louis Andriessen. Wennäkosken henkilöhistoriaan kuuluu myös nuorena Budapestissa vietetty vuosi viulunsoittoa, teoriaa sekä unkarilaista kansanmusiikkia opiskellen.

Säveltäjänä Wennäkoskea on usein luonnehdittu lyyrikoksi, mutta aikaa myöten hänen ilmaisunsa on saanut myös suurieleisempiä ja humoristisempiakin sävyjä. Tärkeitä ovat sointivärit, tekstuurit sekä kudoksen ilmavuus: ”Wennäkoskella on taito rakentaa pienistä molekyyleistä suuria sointitiloja ja -avaruuksia”, totesi Helsingin Sanomain kriitikko Sedecim-teoksen esityksestä 2021. Läpimurtokappaleeksi on muodostunut 2017 BBC:n Promenadi-konserttien viimeiseen iltaan tilattu riehakas orkesteriteos Flounce, joka on saanut sittemmin esityksiä yhteensä jo viitisenkymmentä sekä Suomessa että maailmalla.

Tuoreempien kantaesitysten joukossa ovat Los Angelesin filharmonikkojen muusikoille tilattu kamariteos Hele (2018), Helsingin kaupunginorkesterin Helsinki Variations -tilaussarjan avannut Om fotspår och ljus (2019) sekä Danish String Quartetin tilaama ja Carnegie Hallissa kantaesittämä kvartetto Pige (2021). Kauden 2021-22 Wennäkoski oli Radion sinfoniaorkesterin teemasäveltäjä, ja uutuutena kuultiin Sivan Magenille kirjoitettu harppukonsertto Sigla toukokuussa 2022. Wennäkoski on myös vastikään säveltänyt Savonlinnan oopperajuhlille oopperan Regine, joka kertoo filosofi Søren Kierkegaardin morsiamen tarinan. Viimeisimät orkesteriteokset ovat Lauri Salliselle ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille sävelletty “teatterillinen” klarinettikonsertto Ele sekä BBC:n tilaama viulukonsertto Prosoidia, jonka Ilya Gringolts ja BBC:n sinfoniaorkesteri kantaesittivät Lontoon Barbicanissa marraskuussa 2023.

Radion sinfoniaorkesterin on levyttänyt Wennäkosken orkesteriteoksia kahdesti Ondine-levymerkille: Soie julkaistiin 2015 ja Sigla helmikuussa 2023. Jälkimmäinen voitti Gramophone Awards -palkinnon nykymusiikkisarjassa lokakuussa 2023. Wennäkoskelle myönnettiin musiikin valtionpalkinto marraskuussa 2020, ja hänet on nimitetty taiteilijaprofessoriksi kaudeksi 2022-2026.

Teksti: Lotta Wennäkosken kotisivut

bottom of page