top of page

Kaija Saariaho

(1952-2023)

Kaija Saariaho

Kaija Saariaho (1952-2023) on edelleen yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia nykysäveltäjiä. Hän oli mukana perustamassa Korvat auki -yhdistystä, jonka tehtävänä oli tehdä tunnetuksi nykymusiikkia Suomessa. Sibelius-Akatemian opintojen jälkeen hän opiskeli Freiburgissa ja Pariisin IRCAM-instituutissa ja asuikin Pariisissa 80-luvulta lähtien. Erityisen tunnettu Saariaho on viidestä oopperastaan. Kun niistä ensimmäinen, Kaukainen rakkaus esitettiin New Yorkin Metropolitanin oopperassa, se oli ensimmäinen talossa esitetty naisen säveltämä ooppera yli sataan vuoteen. Vuonna 2023 Saariaholle myönnettiin harvinainen taiteen akateemikon arvonimi. Tyylillisesti Saariahon musiikissa on piirteitä muun muassa ranskalaisesta spektrimusiikista, ja sointivärit ovat usein keskeisessä osassa. Hän on myös käyttänyt elektroniikkaa, tietokoneita ja ääninauhoja musiikissaan 80-luvulta lähtien.

Kaija Saariaho menehtyi ennenaikaisesti kesäkuussa 2023 vakavan sairauden vuoksi. Saariaho tuki ja kannusti Kokonainen-festivaalia alusta lähtien, vaikka ei koskaan fyysisesti ehtinyt osallistua konsertteihimme. Jostain hän kuitenkin löysi aikaa seurata tekemisiämme verkosta ja somesta, joskus sähköpostittelimme hänen kanssaan. Vuonna 2020 julkaisimme Venla Vaattovaaran (Muijavaara) taiteilemat “fanikuvat” muutamasta suomalaisesta säveltäjästä, mukaanlukien Saariaho. Hän tykkäsi ajatuksesta, että klassiseen ympäristöön voi tuoda tällaista huumoria ja pop-musiikkimaailman tyyppisiä fanituotteita.
Vuonna 2025 Kokonainen ry:n ohjelmasa on Saariaho-vuosi, jonka aikana esitämme hänen teoksiaan, pääteoksena ollen Emilie -ooppera, jonka ohjaa Saariahon poika Aleksi Barrière ja orkesteria johtaa tytär Aliisa Neige Barrière.

Säveltäjällä on kattavat verkkosivut, joista löytyy tietoa englanniksi.

Teksti: Teksti: Mari Viluksela ja Linda Suolahti

bottom of page