top of page

Ida Moberg

(1859–1947)

Ida Moberg

Ida Moberg (1859–1947) oli säveltäjä, kapellimestari ja musiikinopettaja. Vuonna 1906 kantaesitetyn sinfoniansa takia Moberg lukeutuu Suomen varhaisiin sinfonikkoihin, vaikka teos onkin sittemmin kadonnut. Sinfonian ohella Moberg sävelsi monia muita orkesteriteoksia, kuten erilaisia sävelrunoja sekä viulukonserton. Mobergin tunnetuimpia teoksia on neliosainen orkesterisarja Auringonnousu (1906), jonka ensimmäinen osa kuultiin hiljattain vuonna 2022 Nobel-palkintojen jakotilaisuudessa kapellimestari Emilia Hovingin johtamana. Teos on myös levytetty Göteborgin sinfoniaorkesterin toimesta, ja se on viime vuosina levinnyt orkesterien ohjelmistoihin ympäri maailman.

Moberg piti suurille kokoonpanoille säveltämisestä. Hän sävelsi useita kantaattimaisia teoksia, joissa sinfoniaorkesterin voima yhdistyy kuoron ja laulusolistien ilmaisuun sekä väkevään tekstiin. Sisällöltään teokset käsittelevät usein ihmisen henkistä kehitystä ja muodonmuutosta. Orkesteri- ja kuoromusiikin ohella Moberg sävelsi muun muassa yksinlauluja, pianomusiikkia, pedagogista laulumusiikkia lapsille sekä monenlaista kamarimusiikkia. Mobergin musiikille ovat luonteenomaisia rytmikkäät toistoaiheet, sulava harmoninen flow, pysähtyneet meditatiiviset jaksot sekä voimakas liiketunto.

Helsingin valtiollisen ruotsinkielisen tyttökoulun sekä Pietarin konservatorion laulu- ja piano-opintojen jälkeen Moberg siirtyi sävellyksen ja orkesterinjohdon pariin opiskelleen näitä aineita Helsingin Filharmoonisen Seuran orkesterikoulussa sekä Dresdenin kuninkaallisessa konservatoriossa. Moberg opiskeli myös musiikkipedagogiikkaa Dalcroze-instituutissa sekä teosofiaa ja antroposofiaa. Elantonsa hän ansaitsi musiikinopettajana. Suomessa Moberg oli uranuurtaja antroposofiassa sekä dalcrozelaisessa säveltapailussa, eurytmiassa ynnä muissa kehoperustaisissa musiikinopetusmenetelmissä.

Teksti: Susanna Välimäki

bottom of page