top of page

Catherine Kontz

(1976*)

Catherine Kontz

Luxemburgissa syntynyt Catherine Kontz (s. 1976) on Lontoossa asuva säveltäjä, jonka teokset tutkivat ei-lineaarista muotoa, visuaalisia/tilallisia elementtejä ja musiikillista teatterillisuutta.
Hänen viimeisimpiin laajamittaisiin teoksiinsa kuuluu muun muassa 53 minuutin pituinen Voix des Terres Rouges (2022) kuorolle ja orkesterille, joka tilattiin Cité musicale Metzilta Orchestre national de Metz Grand Estille ja kuoroille INECC Mission Voix Lorraine ja INECC Luxembourg osana Esch2022:n Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelmaa.
Kontz on tehnyt useita tilaustöitä uuden oopperan ja multimediatuotantojen parissa säveltäjänä ja ohjaajana; Fleet Footing on psykogeografinen äänikävely, oli ehdolla Quattropole Music Prize -palkinnolle, kuten myös 12 HOURS, innovatiivinen maratonsävellys äänelle ja elektroniikalle. Uusi äänikävely Wou d’Uezlecht-Esch yhteistyössä S.L. Grangen kanssa käynnistyi huhtikuussa 2022 osana Esch2022-tapahtumaa ja on saatavilla ilmaiseksi 8 kielellä.
Catherine Kontz oli taiteilijaresidenssissä King’s College Londonin insinööritieteiden osastolla vuonna 2021. Yhdessä signaalinkäsittelyn professorin Zoran Cvetkovicin kanssa Kontz on työskennellyt projektissa, joka tutkii ääniteknologioiden ja ihmisen älykkyyden prosessien potentiaalia.
Catherine Kontz opiskeli aluksi pianoa Luxemburgissa Michèle Riesin johdolla ja myöhemmin Lontoossa John Tilburyn kanssa. Vuonna 2008 hän väitteli tohtoriksi sävellyksestä GOLDSMITHS:ssä. Hänen tutkimuksensa liittyi Deleuzilaiseen teoriaan, David Lynchin elokuviin ja japanilaiseen Kabuki-taiteeseen huipentuen mullistavaan musiikkiteatterityön, MiE:n, luomiseen, joka oli loppuunmyyty kuuden esityksen sarja Lontoossa.
Säveltämisen ohella Kontz esiintyy avant-pop-bändi French For Cartridgessa ja hän on kokeellisen duon une cartouchen jäsen. Hän on esiintynyt monien bändien kanssa vuosien varrella, mukaan lukien Mika Sellens, The Wedding Present, Kawakawa, Icons of Elegance, Quinta ja Woodchuck. Kontz pitää kirkkaista väreistä, rohkeista ristiriidoista, hieman dissonanssista ja pyrkii tavoittamaan muutamia kauniita hetkiä elämänmatkallaan.
Kontz on rainy days -festivaalin taiteellinen johtaja. Rainy days on nykymusiikkifestivaali Philharmonie Luxembourgissa. Kontz työskentelee sävellyksen professorina Royal College of Londonissa.
Kontzin sävellysten julkaisijana toimii Composers Edition.

Säveltäjällä on kattavat verkkosivut, joista löytyy tietoa englanniksi.

Teksti: Catherine Kontz, suomennos Linda Suolahti

bottom of page