top of page

Ursula Mamlok

(1923-2016)

Ursula Mamlok

Ursula Mamlok, syntymänimeltään Ursula Meyer, (1923-2016) oli saksalaissyntyinen säveltäjä, joka juutalaisen perimänsä vuoksi joutui kokemaan natsien vainot. Mamlok syntyi Berliinissä vuonna 1923 ja menetti isänsä jo alle kaksivuotiaana. 1929 Mamlokin äiti meni uudelleen naimisiin ja Ursula otti äitinsä uuden aviomiehen sukunimen, Lewy. Huhtikuussa 1938 natsit sulkivat kaikki juutalaislapset pois Fürstin-Bismarck-Lyzeumista, jossa Ursula opiskeli, ja hän joutui siirtymään ammattikouluun, missä oppitunnit keskittyivät pääasiassa silitykseen ja vuoteiden tekoon. Vain muutaman viikon kuluttua myös häneltä kiellettiin pääsy tunneille – tässä yhteydessä se oli helpotus nuorelle säveltäjälle; Nyt hän pystyi nyt omistautumaan täysin musiikilleen ja keskittymään pianonsoittoon ja sävellykseen.
Kristalliyön jälkeen koko perhe lähti vuonna 1939 pakenemaan Guayaquiliin, Ecuadoriin, isovanhemmat kuitenkin jäivät valitettavasti holokaustin uhreiksi.
Vuonna 1940 Mamlok sai stipendin Mannes School of Musiciin opiskelemaan sävellystä ja matkusti yksin New Yorkiin vain 17-vuoden ikäisenä. Myöhemmin hänestä tuli yksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista nais­säveltäjistä.
Ursula Mamlok opetti teoriaa ja sävellystä New Yorkin yliopistossa, Temple-yliopistossa ja 45 vuoden ajan Manhattan School of Musicissa New Yorkissa. Yksi hänen tunnetuimmista entisistä opiskelijoistaan on säveltäjä ja kapellimestari Tania León. Ursula Mamlokin aviomies, Dwight Mamlok, menehtyi vuonna 2005. Seuraavana vuonna, 2006, hän päätti palata takaisin syntymäkaupunkiinsa Berliiniin ja elvytti uraansa konserttien, levyjen, radio- ja tv-tuotantojen sekä elämäkerran ja dokumenttielokuvan avulla.
Mamlokin musiikki yhdistelee erilaisia vaikutteita ja repertuaari käsittää orkesteri-, kuoro- ja kamari­musiikkia sekä sooloteoksia. Suurimman osan Mamlokin teoksista on julkaissut kustantamot C. F. Petersin ja Boosey & Hawkes.
Ursula Mamlok kuoli toukokuussa 2016 ja hänet haudattiin Berliinin juutalaiselle hautausmaalle. Hän perusti elinaikanaan Dwight ja Ursula Mamlok -säätiön, jonka tarkoituksena oli edistää musiikin opetusta ja säveltämistä. Säätiön perustamistilaisuus pidettiin Berliinissä helmikuussa 2017.

Teksti: Linda Suolahti

bottom of page