top of page

Outi Tarkiainen

(*1985)

Outi Tarkiainen

Outi Tarkiainen (s. 1985) on yksi Suomen kiinnostavimmista ja kysytyimmistä aikamme säveltäjistä. Tämä Lapista käsin töitä tekevältä kolmen pojan emolta ei lopu puhti kesken, oli kyseessä sitten halonhakkuu tai laajamittainen työ täydelle sinfoniaorkesterille.
Tarkiainen on saavuttanut ansaittua kunnioitusta erilaisin palkinnoin sekä nimityksin, ja noussut kirkkaana loistamaan suomalaisten säveltäjien tähtikartalle.

Säveltäjänä Tarkiainen on erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan. Hänen toistaiseksi laajamuotoisin vokaaliteoksensa on tunnin mittainen, Virginia Woolfin samannimiseen romaaniin perustuva ooppera A Room of One's Own (2020–2021), joka sai maailman kantaesityksensä Hagenin oopperatalossa Saksassa toukokuussa 2022 itävaltalaisen Magdalena Fuchsbergerin ohjaamana ja Suomen ensiesityksen Savonlinnan oopperajuhlilla Hagenin oopperan vierailuesityksenä kesällä 2023. Vanhemmuudesta nousevat aiheet yhdistävät hänen viimeaikaisia orkesteriteoksiaan, joissa lapsen syntymä vertautuu luonnonilmiöihin: The Ring of Fire and Love (2020) rinnastaa vulkaanisen vyöhykkeen ja lapsen pään syntymän hetken, ja Midnight Sun Variations ja Songs of the Ice (2019) kuvaavat naisen kehon avautumista ja sulkeutumista. Englannintorvikonsertto Milky Ways (2022) jatkaa vastasyntyneen ensihetkien tutkimista aiheenaan imetys. Kaksi ensin mainittua olivat ehdolla Fondation Prince Pierre de Monaco –musiikkipalkinnon saajaksi vuosina 2021 ja 2024.
Myös pohjoisuus on tärkeä teema Rovaniemellä varttuneelle ja työskentelevälle Tarkiaiselle. Kamariorkesterikonsertto Polar Pearls kumartaa pohjoisen luonnon ainutlaatuisuudelle ja sen herkälle tasapainolle. Saamelaisesta nykyrunoudesta ammentaa laulusarja Eanan, gida nieida (2014-2015).
Useista Tarkiaisen teoksista voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Hänen teoksissaan nämä kaksi perinnettä elävät usein orgaanisesti ja innovatiivisesti syvätason vuorovaikutuksessa keskenään. Tästä oiva esimerkki on saksofonisti Jukka Perkolle sävelletty saksofonikonsertto Saivo (2016), joka oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon saajaksi vuonna 2018.

Säveltäjällä on kattavat verkkosivut, joista löytyy tietoa monella kielellä.

Teksti: Outi Tarkiainen, editointi Linda Suolahti

bottom of page