top of page

Katherine Hoover

(1937-2018)

Katherine Hoover

Katherine Hoover (1937-2018) syntyi Länsi-Virginiassa, Yhdysvalloissa ja asui aktiivisen säveltäjän, kapellimestarin ja huilistin uransa ajan New Yorkissa. Elinaikanaan Hooverille myönnettiin lukuisia palkintoja, kuten kansallisen taidesäätiön säveltäjän apuraha ja Academy of Arts and Letters Academy Award in Composition. Neljä Hooverin teosta on voittanut National Flute Associationin äskettäin julkaistujen teosten kilpailun ja lukuisia teoksia on julkaistu myös eri levy-yhtiöiden albumeilla. Säveltäjän repertuaariin kuuluu perinteistä kamari- ja soolomusiikkia, mutta myös genrerajoja rikkovia konserttoja, kuten Klarinettikonsertto, joka on omistettu jazzvirtuoosi Eddie Danielsille.

Koko elämänsä USA:ssa vaikuttaneen Hooverin musiikki sai kansallista tunnustusta; Vuonna 1995 sävelletty Dances and Variations huilulle ja harpulle oli elokuvaohjaaja Deborah Novakin Emmy-palkitun dokumentin “New Music” aiheena ja vuonna 1997 kriitikko Leslie Gerber (Classical Pulse) valitsi Hooverin Kvinteton (Da Pacem) yhdeksi vuoden 1996 viidestä parhaasta äänityksestä.

Hoover opiskeli Eastman School of Musicissa ja valmistui vuonna 1974 musiikinteorian maisteriksi Manhattan Schoolista, jossa hän sittemmin opetti monta vuotta. Huilistina Hoover oli niin ikään aktiivinen, hän teki useita levytyksiä ja esiintyi säännöllisesti. Kapellimestarina Hoover osallistui myös Conductors Institute -ohjelmaan ja johti esityksiä Wisconsinissa, Länsi-Virginiassa, New Yorkissa ja Pennsylvaniassa.
1990-luvulla Catherine Hoover perusti Papagena Pressin julkaisemaan omia teoksiaan. soolohuiluteos Kokopeli oli Papagena Pressin ensimmäinen julkaisu. Hooverin sävellystyyliä on kuvattu romanttiseksi, usein kuvalliseksi atonaaliseksi tyyliksi. Kokopelin lisäksi Hoover on kirjoittanut kaksi huilusoolokappaletta, jotka ovat saaneet inspiraationsa Amerikan intiaanien musiikista: Winter Spirits ja The Greet the Sun.
Katherine Hooverin teoksia on julkaissut Theodore Presser, Carl Fischer ja Papagena Press.

Teksti: Linda Suolahti

bottom of page