top of page

Judit Varga

(*1980)

Judit Varga

Unkarilainen Judit Varga (s. 1980) on Itävallan Wienissä asuva klassisen - sekä elokuvamusiikin säveltäjä, pianisti ja yliopiston professori.

Vargan sävellykset yhdistävät usein klassisia perinteitä uusimpiin kokeellisiin virtauksiin. Hänen tuotantoaan on esitetty arvostetuilla festivaaleilla ja konserttisaleissa kuten Wien Modern, Unkarin valtionoopperatalo, Cité de la musique Pariisi, Juilliard School of Music New Yorkissa, Elbphilharmonie Hampurissa, Budapest Autumn Festival, Mini Festival, Konzerthaus ja Musikverein Wien, Muffathalle München ja Warsaw Autumn.
Varga työskentelee säännöllisesti johtavien orkesterien ja yhtyeiden kanssa ympäri maailmaa, mukaan lukien Ensemble Modern, BBC Symphony Orchestra, Wienin radiosinfoniaorkesteri, Ensemble Kontrapunkte ja Riot Ensemble Lontoossa.

Judit Varga on monien arvostettujen kansainvälisten pianokilpailujen ja sävellyskilpailujen voittaja. Hän on voittanut Unkarin kulttuuri- ja opetusministeriön Zoltán Kodály -musiikin ja sävellyksen stipendin kolme kertaa (2002, 2003 ja 2006) sekä Tokion säätiön stipendin kahdesti (2001 ja 2004).

Vuonna 2011 ja 2014 Vargalle myönnettiin Itävallan koulutus- ja opetusministeriön palkinto huomattavasta taiteellisesta panoksestaan. Vuonna 2012 hänet palkittiin Wienin kaupungin toimesta. Vuonna 2017 hän sai Béla Bartók - Ditta Pásztory -palkinnon työpanoksestaan unkarilaiseen nykymusiikkiin ja Unkarin kulttuurielämään. Vuonna 2018 Judit Varga palkittiin Unkarin hallituksen myöntämällä arvostetulla Ferenc Erkel -palkinnolla ja vuonna 2019 hänelle myönnettiin TONALi19-sävellyspalkinto soolopianoteokselleen Pendulum, joka kantaesitettiin Elbphilharmoniassa samana vuonna.

Vargan katalogiin kuuluu yli 30 teatteriesitystä ja elokuvaa. Vuosina 2013, 2014 ja 2020 hänet oli ehdolla Itävallan elokuva-akatemian "Paras ääniraita" -kategoriassa. Vuonna 2014 hän voitti elokuvamusiikin palkinnon teoksesta Deine Schönheit ist nichts Wert.

Vuodesta 2013 vuoteen 2019 hän opetti sävellystä ja soveltavaa sävellystä Budapestin musiikkiakatemiassa. Samanaikaisesti hän toimi luennoitsijana Wienin musiikki- ja esittävien taiteiden yliopistossa (mdw), jossa hänet nimitettiin sävellyksen ja mediasävellyksen yliopiston professoriksi vuonna 2019. Maaliskuussa 2021 Varga aloitti Composition, Electroacoustics and Tonmeister Education -laitoksen johtajana mdw:ssä.

Säveltäjällä on kattavat verkkosivut, josta löytyy tietoa englanniksi.

Teksti: Judit Varga, suomennos ja editointi Linda Suolahti

bottom of page