top of page

Jessica Meyer

(*1974)

Jessica Meyer

Yhdysvaltalainen Jessica Meyer (s. 1974) on palkittu säveltäjä ja alttoviulisti, jonka soitto on "rohkeaa ja lyyristä" ja teokset "toisesta maailmasta" (The Strad) sekä "mielikuvia herättäviä" (New York Times). Meyerin intohimoinen muusikkous säteilee saavutettavuutta ja emotionaalista selkeyttä. Hänen debyyttialbuminsa vuonna 2019 ylsi Billboardin perinteisen klassisen listan ykköseksi, ja Gramophone Magazinen kuvaili sitä seuraavasti: "Jännittävä odotus avautuu yllättäviin, usein ekstaattisiin musiikillisiin maailmoihin, aina henkilökohtaisella kosketuksella ja instrumenteille mielikuvituksellisesti kirjoitettuna".

Meyerin sävellykset tutkivat instrumenttien tunnetiloja laajaa väriskaalaa sisälmyksiä myöten, hyödyntäen samalla perinteisiä ja laajennettuja tekniikoita, jotka inspiroituvat taiteilijan monipuolisista kokemuksista niin nykyajan kuin historiallisten instrumenttien parissa. Sävellysuran aikana tilausteoksia ja kantaesityksiä ovat tehneet lukuista arvostetut yhtyeet ja artistit. Meyer on voittanut sävellysurallaan toisen vuosittaisen Ellis-Beauregard Foundation Composer's Award -kilpailun sekä voittaja Chamber Music American Commissioning Program -palkinnon.
Esiintyjänä Meyer käyttää yksinkertaista loop-pedaalia luodakseen virtuoosisen orkestraalisen maailman alttoviulullaan ja äänellään. Ammentaen laajasta vaikutteiden kirjosta, johon kuuluvat muun muassa Bach, Brahms, Delta blues, flamenco, intialainen raga ja appalakkien viulunsoitto, Meyerin musiikki kuljettaa yleisön matkalle ilon, ahdistuksen, vihan, autuuden, tuskan, yksinäisyyden ja intohimon läpi.
Meyer tunnetaan yhtä lailla inspiraatiota herättävästä työstään opettajana, joka rohkaisee muusikoita verkostoitumaan, viestimään, opettamaan ja kehittämään yrittäjäntaitojaan, jotta he voivat olla oman uransa parhaita puolestapuhujia. Meyer loi ja johti myös Teen Composer Intensive -ohjelmaa New England Music Campissa, jotta kaiken taitotasojen teinit voisivat kehittää käsityötään, kerätä tallenteita portfolioonsa ja luoda yhteyksiä sekä ammattilaisiin että opiskelijamuusikoihin. Viime kesänä hän toimi säveltäjänä Imani Winds Chamber Music Festivalilla ja johti heidän Emerging Composer Program -ohjelmaansa.
Syksystä 2023 Meyer on toiminut alttoviulun lehtorina Manhattan School of Musicissa.

Säveltäjällä on kattavat verkkosivut, joista löytyy tietoa englanniksi.

Teksti: Jessica Meyer, suomennos ja editointi Linda Suolahti

bottom of page