top of page

Imogen Holst

(1907-1984)

Imogen Holst

Brittisäveltäjä Imogen Holst (1907–1984) tunnettiin elinaikanaan kenties pääasiallisesti musiikkikirjailijana sekä taidehallinnon ja musiikkipedagogiikan alalla tekemästään työstä. Hänen laajaan sävellystuotantoonsa kuuluu kuitenkin useita näyttämö- ja orkesteriteoksia, kamarimusiikkia, kansanlaulusovituksia ja kaikenlaista muutakin. Samoin kuin esimerkiksi Rebecca Clarken sävellykset, myös Holstin teokset ovat olleet kasvavan mielenkiinnon kohteina viime vuosikymmeninä.
Holst syntyi sopraano Isobel Harrisonin ja säveltäjä Gustav Holstin perheeseen Surreyssa Etelä-Englannissa. Vanhempiensa jalanjäljissä hän suuntautui musiikkiuralle ja suoritti opintonsa Royal College of Musicissa pääaineenaan sävellys. Ammattiurallaan Holst kuitenkin tuli tunnetuksi muun muassa kuoron- ja festivaalijohtajana sekä yhteistyöstään Benjamin Brittenin kanssa.
Imogen Holst ehti pitkän uransa aikana säveltää monenlaisia teoksia. Monen sukupolvensa englantilaissäveltäjän tapaan häntä kiehtoivat uusklassistisessa hengessä renessanssi- ja barokkimusiikki sekä modaaliset aiheet, mutta hän ammensi vaikutteita myös modernismista aina kaksitoistasäveljärjestelmään saakka. Erityisesti Holstin kamarimusiikki- ja vokaaliteoksia on esitetty sekä levytetty enenevässä määrin.
Vuonna 1933 Imogen Holst vieraili Suomessa osana englantilaista kansantanssi- ja lauluseuruetta. Oletettavasti tästä matkastaan inspiroituneena hän sävelsi ja julkaisi lapsille suunnatun pianosarjan nimeltä Six Pictures from Finland (1935).
Imogen Holstista löytyy lisätietoa muun muassa Christopher Groganin kirjoittamasta elämäkerrasta Imogen Holst: A Life in Music (2010) sekä Grove Music Online -tietokannasta.

Teksti: Nuppu Koivisto-Kaasik

bottom of page