top of page

Francesca Caccini

(1587–1640)

Francesca Caccini

Firenzessä syntynyt säveltäjä ja laulaja Francesca Caccini (1587– n. 1645) loi loisteliaan uran Pohjois-Italiassa. Hän oli omana aikanaan Toscanan herttuan hovin korkeapalkkaisin muusikko, ja hän oli myös erittäin tuottelias säveltäjä, erityisesti musiikkiteatterin alalla. Hänen tunnetuin – ja ainut meidän päiviimme säilynyt – oopperansa on La Liberazione di Ruggiero dall’isola d’Aleina (Ruggieron vapautus Alcinan saarelta, 1625).

Francesca Caccini sävelsi monenlaista musiikkia hovin tarpeisiin ja suuriin tapahtumiin, joissa hän usein esiintyi itsekin muusikkona, varsinkin laulajana. Caccini soitti myös kitaraa, harppua ja kosketinsoittimia, ja hän kirjoitti runoutta. Niin ikään hän toimi hovissa musiikinopettajana. Medicien suvun ohella häneltä tilasivat teoksia useiden eri maiden kuninkaalliset ja aateliset kulttuuritoimijat.

Caccinin tuotantoon kuuluu musiikkiteatteriteosten ohella ennen kaikkea muuta laulumusiikkia, kuten madrigaaleja, aarioita, motetteja ja canzonettoja, sekä duettoja. Musiikkia luonnehtivat pakottomasti soljuvat melodiat, ilmeikäs sävel- ja sanamaalailu sekä tunnelmalliset soinnutukset.

Francesca Caccini syntyi muusikkoperheeseen, ja hän esiintyikin usein pikkusiskonsa, sopraano ja säveltäjä Settimia Caccinin (1591–1660) sekä äitipuolensa, laulaja Margherita della Scala Caccinin kanssa. Francesca Caccinin tyttärestä Margherita Caccinista tuli niin ikään laulaja sekä nunna.

Teksti: Susanna Välimäki

bottom of page