top of page

Cécile Chaminade

(1857–1944)

Cécile Chaminade

Ranskalainen säveltäjä-pianisti Cécile Chaminade (1857–1944) sävelsi yli 400 opusta, ja hän oli 1900-luvun taitteessa yksi maailman kuuluisimpia ja palvotuimpia muusikoita – kansainvälinen supertähti.

Kuten monien säveltäjä- ja pianistinaisten kohdalla tapahtui, myös Chaminaden ensimmäinen musiikinopettaja oli hänen äitinsä, laulaja-pianisti Marie Chaminade (s. Courtin). Cécile Chaminade aloitti säveltämisen jo pienenä lapsena omistaen teoksiaan kissoilleen, koirilleen ja nukeilleen. Vegatarismistaankin tunnettu Chaminade toimi koko pitkän elämänsä sekä säveltäjänä että pianistina, esittäen kuitenkin pianistina ennen kaikkea omaa musiikkiansa.

Chaminade teki pitkiä konserttikiertueita Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Karismaattisena virtuoosina ja huumaavan aistivoimaisen musiikin säveltäjänä Chaminaden ympärille muodostui jo hänen elinaikanaan voimakas fanikulttuuri, ja Yhdysvalloissa hänen ihailijansa järjestäytyivät yli 200:ksi “Chaminade-kerhoksi”. Chaminaden musiikkia julkaisivat useat keskeiset kustantamot Euroopassa, ja esimerkiksi hänen pianoteostaan Huivitanssi (Pas des écharpes) myytiin 1900-luvun alussa irtonuottina yli 5 miljoonaa kappaletta. Chaminaden tunnetuimpia sävellyksiä lukemattomien soolopianoteosten ja yli sadan liedin ohella ovat pianokonsertto, huilukonsertto, sinfonia Amatsonit (Les Amazones), orkesterisarja, baletti Carillhoe ja pienoisooppera La Sévillane.

Teksti: Susanna Välimäki

bottom of page